DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C

Cuma Gününün Önemi & Ayet ve Hadisler

1 Ocak 2022 06:30
392
Cuma Gününün Önemi & Ayet ve Hadisler

Cuma gününün ve cuma namazının faziletiyle ilgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur; Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür

Başka bir hadisi Şeriflerinde ise Cuma namazına erken gitmeyi teşvik etmek üzere; “Bir kimse Cuma günü cünüplükten temizleniyormuş gibi boy abdesti aldıktan sonra erkenden Cuma namazına giderse bir deve kurban etmiş gibi sevap kazanır. ikinci saatte giderse bir inek, üçüncü saatte giderse boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi sevap alır. Dördüncü saatte giderse bir tavuk, beşinci saatte giderse bir yumurta sadaka vermiş gibi sevap alır. İmam minbere çıkınca, melekler okunan hutbeyi dinlemek üzere cemaate katılır” buyurmuşlardır.

Beş hususa burada dikkat çekmek istiyorum;

Birincisi; “Cuma günü namaza çağrılmaktan maksat, hutbeden önce namazı için okunan iç ezandır. Resulüllah (s.a.v) zamanında cuma günü sadece bir ezan okunurdu. O da cuma namazı ezanı idi.

Hz Ebubekir ve Hz Ömer (r.a) döneminde de böyle devam etti. Fakat Hz Osman (r.a) zamanında cemaat iyice kalabalık hale gelince, cuma vaktinden önce halka vaktin geldiğini bildirmek üzere bir ezan daha okunması kararlaştırıldı. O günden sonra böyle bir uygulama devam ede geldi

İkincisi; Buradaki zikrullahtan maksat, cuma hutbesi ve cuma namazıdır. Çünkü bunların ikisi de farzdır. Burada hutbeye zikrullah denmesi, hutbenin muhtevası hakkında bir fikir vermektedir. Dolayısıyla hutbede zikrullah sayılacak dualar okunmalı, zikirler yapılmalı, Allah’ı, O’nun rahmetini ve azabını hatırlatıcı şeyler söylenmelidir.

Üçüncüsü; “Zikrullaha koşmakla kastedilen, ilk akla geldiği şekliyle ayaklar üzere koşarak namaza gitmek değildir Zira Resulüllah (s.a.v) bu şekilde koşarak namaza gitmeyi yasaklamıştır.

Dolayısıyla buradaki “koşmak” tan maksat, diğer işleri ve meşgaleleri bırakarak Cumaya gitmek, kalp ve niyetle yönelmek, onu ifa için abdest almak, elbiseleri giymek gibi gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra vakitlice yola koyulmaktır.

Dördüncüsü; “Alışverişi bırakmakla kastedilenin ne olduğudur. Bu ifade sadece alışverişi değil, tüm meşguliyetleri bırakarak namaz için hazırlanmayı da içine alır. Burada ‘alışveriş’ kelimesinin zikredilmesi, Cuma günü ticaretin ticaretin yoğun olması dolayısıyladır.

Cuma günleri civardaki yerleşim bölgelerinden Medine’ye gelen insanlar, yanlarında satmak için mal getirirlerdi ve o gün herkes ihtiyaçlarını karşılayabilmek için alıveriş yaparlardı. Bu sebeple ayetteki yasaklama sadece alışveriş ile sınırlı olmayıp, tüm meşguliyetleri kapsamaktadır.

Beşincisi; Namaz sonrası yeryüzüne yayılmakla ilgili teşviktir. Buda vücub değil mubahlık (ibaha) ifade eder. Namaz kılındıktan sonra insanlar serbesttirler ve istedikleri yere dağılabilirler. Gerek ticaret, gerek ilim, gerek ziyaret, gerek ibadet yapabilir, gerekse istirahat edebilirler.

Yoksa namaz insanı hayattan koparan ve tembelliğe iten bir sebep olarak algılanmamalıdır.

Diğer taraftan günlük hayatımızın her alanında da zikrullaha devam etmemiz tavsiye edilmektedir. Çünkü Allah’ı zikir ve dindarlık sadece mabede mahsus bir durum değildir. Mabet dışında da Allah’ı anmak, iş ve ticaret hayatında da O’nun rızasını gözetmek önemlidir. Zira kurtuluş ancak Allah’ı her an hatırda tutup o şuurla yaşanacak bir kulluk hayatı ile mümkün olabilecektir.

Kaynak: Cafer Durmuş / Ey İman Edenler / bkz: 154-156

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.