DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C

Cuma Günü Gusül Abdesti Almak

Cuma Günü Gusül Abdesti Almak
18 Ekim 2022 17:55
0

Gusül abdesti almadan yani cünüp değilseniz gusülsüz de sadece abdest alarak da cuma namazı kılınabilir ancak Peygamberimiz Cuma günü gusül abdest almanın hükmü, gusül abdesti alarak camiye gitmenin anlam ve önemi hakkında şöyle buyurdu;

“Bir kimse cuma günü boy abdesti alır da ilk saatte namaza giderse, bir deve kurban etmiş gibi sevap kazanır. İkinci saatte namaza giderse, bir sığır kurban etmiş gibi sevap kazanır. Üçüncü saatte namaza giderse, bir koç kurban etmiş sevabı kazanır. Dördüncü saatte namaza giderse bir tavuk sadaka vermiş gibi sevap kazanır. Beşinci saatte namaza giderse, bir yumurta sadaka vermiş gibi sevap kazanır. İmam hutbeye çıkınca, melekler hazır olurlar ve zikri dinlerler”

Hadis-i şerifte geçen ilk saat, sabah namazından sonraki saattir. İkinci saat, güneşin yükseldiği vakittir. Üçüncü saat güneşin yayılmaya başladığı vakittir. O vakit güneşin sıcaklığından, ayakların ısındığı “Duha” vaktidir. Dördüncü saat, zevalden önceki saattir. Beşinci saat ise tam zeval vakti güneşin kaymaya başladığı vakit veya tam ortada bulunduğu vakittir.

Yine Peygamberimizden (s.a.v) rivayet edildiğine göre, şöyle buyurdu:

“Bir kimse boy abdesti gerektiren bir durumdan dolayı veya böyle bir durum olmaksızın boy abdesti alır, erkenden camiye gider, imama yakın oturur, lüzumsuz konuşmazsa kendisine bir sene oruç tutma ve bir sene gece namazı kılma sevabı verilir.”

Hadis-i şerifte geçen “Boy abdesti gerektiren bir durumdan dolayı, boy abdesti almak” şeklindeki kısım ile kişinin hanımı ile olan cinsel ilişkisine işarettir. Bundan dolayı alimlere göre kişinin cuma günü (gecesi) hanımıyla cinsel ilişki de bulunması müstehaptır. Bunu geçmişte yaşayan selefi salihin, bu hadisi şerife uyarak, o işi yaparlardı.

Eğer boy abdesti gerektiren bir durum yok ise, kişinin başını ve sonrada vücudunu yıkamasına işaret vardır.

Kaynak: Abdülkadir Geylani / El Ğunye (Li Talibi Tariki’l Hak) / bkz: 748-749

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.