DOLAR
19,0180
EURO
20,3831
ALTIN
1.209,54
BIST
4.975,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Cep Telefonlarındaki Gözle Görülmeyen Mikroplar

Cep Telefonlarındaki Gözle Görülmeyen Mikroplar
22 Mart 2021 01:02
0

Cep telefonlarının yaydığı ısı ve sinyaller, hatta kılıf içerisinde kapalı tutulması bile bakterilerin kolayca çoğalmasına sebep oluyor ve vücudumuza ellerimiz vasıtası ile giriyor. Dokunmatik ekranlı telefonlara yerleşen bakterilerin, tuvalet sifonları ve vanalarına oranla 18 kat daha fazla bakteri taşıdığını ortaya koyuyor.

Gündelik yaşamda kirli yüzeylere en fazla dokunan ve en çok kirlenen organların başında ellerimiz gelir. Düzenli olarak yıkanmadığı takdirde ellerimizin, pek çok hastalığa davetiye çıkaran mikro organizmaları barındırdığını unutmamak gerekiyor.

Zira gün içerisinde (neredeyse) elimizden hiç düşürmediğimiz cep telefonlarının yaydığı ısı ve sinyaller, hatta kılıf içerisinde kapalı tutulması bile bakterilerin kolayca çoğalmasına; Sonrasında zararlı bu mikropların eller yolu ile vücudumuza nüfus etmesine zemin hazırlıyoruz.

İngiltere’de ki Surrey Üniversitesi Mikrobiyoloji bölümü uzmanlarının konuyla ilgili araştırmaları

İngiltere’de ki Surrey Üniversitesi Mikrobiyoloji bölümü uzmanlarının konuyla ilgili araştırmaları; özellikle dokunmatik ekranlı telefonlara yerleşen bakterilerin, tuvalet sifonları ve vanalarına oranla 18 kat daha fazla bakteri taşıdığını ortaya koyuyor. Üstelik bu yerlere sadece günde birkaç kez ihtiyaç duyarken, telefonlarımızı elimizin altından eksik etmiyoruz.

Bir ayakkabı tabanında çok daha fazla bakteriye ev sahipliği yapan cep telefonlarının sağlığımızı tehdit etmemesi için uzmanlar; kullandığımız eşyaların kirli olup olmadığına dair -dengeli bir- hassasiyetin ve -gerekli- temizliğin sağlanmasını, başka kimseler tarafından dokunulmasına izin verilmemesini alınacak tedbirler arasında sıralıyor.

Kaynak: Diyanet Aile Dergisi / Sayı: 2014 / 283 / bkz: 10

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.