ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
32,3653
EURO
34,9637
ALTIN
2.325,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Boşanmanın Geçerlilik Kazanması İçin Gerekli Şartlar

Boşanmanın Geçerlilik Kazanması İçin Gerekli Şartlar
4 Nisan 2021 20:39
542

Dinimiz İslam’a göre delinin, bunağın, sarhoşun, zorla yaptırılan yani cebir yolu ile yapılan, hata ve şaka yolu ile yapılan boşamanın hükmü ve geçerlilik kazanması için gereken şartlar

1- Delinin, bunağın, çocuğun ve uykuda bulunan kimsenin boşaması muteber değildir. Bu saydığımız durumlarda boşamalar hukuki bakımdan hiç bir mana taşımaz ve sanki olmamış gibidir. Çünkü bunlarda akıl veya niyet yani kasıt ve irade yoktur.

2- Cebir yolu ile yaptırılan boşama: Bu konu münakaşalıdır. Hanefilere göre zor ve cebir kullanarak yaptırılan boşama muteberdir. Şafii, Maliki ve Hanbelilere göre ise muteber değildir. Çünkü kişioğlu bunu, arzusu ve iradesi dışında yapılan baskı sonucu yapmaktadır. Böylesine korku belası yapılan bir boşama ise hukuki bakımdan değer taşımaz.

3- Sarhoşun boşaması: Dinimizde yasak olmayan maddelerin (bal gibi) verdiği sarhoşlukla yapılan boşama geçerli değildir. Yine bunun gibi, sarhoş edeceğini bilmediği bir maddeyi içerek sarhoş olan kimsenin veya kendisine zorla içki içirilerek sarhoş olanın boşaması muteber (geçerli) değildir.

Çünkü sarhoş demek, geçici olarak deli olan kimse demektir. Aklı ve dengesi yerinde olmayan kimsenin yapacağı tasarruflar hukuki olamayacağı için de bu duruma düşen kimsenin boşaması muteber sayılmaz.

Allah’ın yasakladığı içkiyi kullanarak sarhoş olup da boşama yapan kimsenin durumu ne olacaktır?

Hemen cevap verelim. Bu konuda ayrı görüşler vardır.

İmam Ebu Hanife, İmam Malik, Şafii ve bir rivayete göre İmam Ahmed ve tabiilerden bir gurup böyle bir boşamayı hukuki ve muteber saymışlardır. Onlara göre mükellef kişinin aklı başında değildir, ama bu durum dinimizin yasakladığı içkinin içilmesinden meydana gelmiştir ve bu yüzden de kişinin boşaması muteberdir.

Buna karşılık bir gurup da sarhoşun boşamasını muteber olmayacağını ileri sürmüşlerdir. Fakat doğru olan birinci görüştür. Yani sarhoşun boşaması muteberdir. Bu görüş daha kuvvetlidir.

4- Öfkeli iken boşama: Haklı veya haksız olarak öfkelenen kimsenin boşaması muteber midir, değil midir? Burada duruma bakılır.

Öfkelenen kimsenin öfkesi hafif olup dengesini kaybetmemiş ise ve söylediği sözün ne demek olduğunu bilir, hareketlerinde de anormal bir durum yoksa böylesinin boşaması muteberdir.

Fakat öfkesi şiddetli olup, sarhoş gibi aşağı yukarı konuşanın boşaması hukuki bakımdan muteber değildir. Çünkü o anda iradesine tam sahip değildir, ne yaptığını bilmez.

5- Hata ve şaka ile boşamak: Boşamanın şartlarından biri sözün, boşayan tarafından kastedilmiş olmasıdır. Başka bir şey söyleyeceği yerde hataya düşerek boşamayı bildiren bir ifade kullanmakla boşama olmaz.

Erkek eşine; «testi boş, diyeceğine, sen boş, dese şer’an boş düşer» sözünün aslı yoktur. Ayet ve hadislerde unutularak veya hataya düşülerek işlenen şeylerden kulun mes’ul tutulamayacağı bildirilmektedir.

Şakadan boşama Hanefi ve Şafiilere göre muteberdir. Çünkü böyle bir boşama için ileri sürülecek haklı bir mazeret yoktur. Boşama gibi en ciddi konularda şaka yapılamaz.

İmam Malik ve Ahmed ise bunda boşama niyeti olmadığından muteber değildir, demişlerdir.

Kaynak: Turan Yazılım – Mürşit 5 – Evlilik Hayatı Ve Mahremiyetleri

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.