DOLAR
27,2485
EURO
28,9053
ALTIN
1.675,96
BIST
8.368,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

Başımıza Gelen Bela ve Musibetleri Nasıl Yorumlamalıyız?

17 Eylül 2023 15:00
5
Başımıza Gelen Bela ve Musibetleri Nasıl Yorumlamalıyız?

Bela ne demektir, İslam’da bela ve musibetleri nasıl yorumlamak gerekir? Sözlükte bela denemek, sınamak; musibet ve sıkıntı anlamına gelmektedir. Kur’an-ı Kerim’de, Firavunun İsrail oğullarına reva gördüğü korkunç işkenceler “büyük bir imtihan (belaün azim) (1)” ve “apaçık bir imtihan (belaün mübin) (2)” diye nitelendirilmiştir. Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etme girişimi de “apaçık bir imtihan (3)” sayılmıştır. Kulun denendiği imtihandan başarıyla çıkmasına da “güzel bir imtihan (belaün hasen) (4)” denilmiştir.

Allah’ın korku ve kıtlık vermesi, can, mal ve meyveleri eksiltmesi de birer bela (deneme)’dir (5). Dünya, kimin daha güzel iş yaptığının anlaşılacağı bir bela (deneme) yeridir, ölüm de hayat da bunun için yaratılmıştır (6). Peygamberler de dahil olmak üzere Allah herkesi bir bela ile denemektedir. Belanın en şiddetlisine uğrayanlar önce Peygamberler, sonra da manevi bakımdan onlara en yakın olanlardır (7).

Bir kimsenin gerçek şahsiyeti denenmesi halinde belli olur. Büyük belalara büyük insanlar dayanabilir. Elde edilecek olan sevabın büyüklüğü katlanılan belanın büyüklüğüne göredir. Belaya uğrama günahlardan arınmaya ve manen yükselmeye vesile olur. Bununla birlikte bela istenmemeli, Allah’tan afiyet dilenmelidir. Hz. Peygamber (s.a.v) de “dayanılamayacak belalardan Allah’a sığınmıştır (8)

Kaynak: Diyanet Aylık Dergisi / Aralık 2014 / bkz: 77

(1-Bakara 49; A’raf 141; İbrahim 6) (2-Duhan Süresi 33) (3-Saffat Süresi 106) (4-Enfal Süresi 17) (5-Bakara 155) (6-Mülk Süresi 2) (7-Buhari, Merda, 3; Tirmizi, Zühd, 56) (8-Tirmizi, Zühd, 56; Deavat, 91; Buhari, Deavat, 23)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.