A’raf Süresi 56. Ayet Tefsiri: Geleceğinden emin olmak da Allah’ın rahmetinden ümidini kesmek de mümine yakışmaz. Rabbiyle ilişkide müminin vasfı, korku ve ümit arasında bulunmaktır.
“Belli bir düzene konulduktan sonra yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayın” ve “Korku ve ümit içerisinde dua edin” ayetleriyle müminlere, bulundukları ortamda, kibirden, gururdan, bozgunculuktan tamamen uzak; ibadetlerinde, iş ve davranışlarında aşırılığı olmayan mütevazı insanlar olmaları; bilhassa belli bir düzene sokulduktan sonra, yeryüzünün fiziki yapısında ve sosyal hayatta tahribat yapmamaları emredilmektedir.
A’raf Süresi 57. Ayet Tefsiri: Öldükten sonra tekrar diriltilmenin imkansız olduğunu sananlar, her gün belki de birkaç defa ölüm ve dirilme olayıyla karşı karşıyadırlar da bunun farkında değiller.
Sözgelimi, gece yatağa giren her insan, gönüllü olarak kendisini bir nevi ölümün kucağına bırakmıyor mu? (Zümer 42) Sabah uyandığı zaman, bir ölüm ve tekrar dirilme gerçeğini geride bıraktığının farkında değil midir?
Sonbahar ve kışla birlikte canlılığını yitiren tabiat, bir kaç aylık kış uykusuna yatan hayvanlar, kuraklık nedeniyle güneşin hararetinde kavrulmuş toprak, bunların hepsi, gelen yeni mevsimler ve yağışlarla yeniden canlanırken insanlara da öldükten sonra diriltilebileceklerine dair mesajlar içeren apaçık ayetlerdir.
A’raf Süresi 58. Ayet Tefsiri: Ekime elverişli olmayan çorak bir topraktan verim almak mümkün olmadığı gibi, gözünü, kulağını ve aklını hakikatlere karşı kapatmış; düşünmeyen, anlamak istemeyen, ön yargılı ve şartlanmış tutucu bir kişiden elbette bilgelik beklenemez.
Gözü, gönlü açık basiretli insanlar, tıpkı verimli toprağa benzerler; ne ekersen onu, hem de fazlasıyla alabilirsin…
Kaynak: M. Zeki Duman / Beyanu’l-Hak / C: 1 / bkz: 325-328