A’raf Süresi 34 ve 40. Ayetin Meali ve Tefsiri | Beyanu’l-Hak

A’raf Süresi 34. Ayet Meali ve Tefsiri
A’raf Süresi 34. Ayet Meali: Her milletin belli bir ömrü vardır; ecelleri geldiğinde ne bir an geciktirilir ne de öne alınır
A’raf Süresi 34. Ayet Tefsiri: Ecel; her insanın, uzun ya da kısa belli bir ömrü olduğu gibi, her milletin de önceden belirlenip tayin edilmiş belli bir ömrü vardır. Ömrün sona erdiği en son ana ecel denir. Bir şahsın ya da milletin eceli geldiğinde ne bir an öne alınır ne de geciktirilir.
Toplumların ömürlerinin uzun ya da kısa olarak belirlenmesi Sünnetullah gereği, toplumun kendi anlayış ve hayat tarzına bağlıdır. Zira “Bir toplum, kendi içinden fesada uğrayıp çözülmediği sürece Allah o toplumu değiştirmez (Ra’d 11)“; “Bir toplum, kendi içindekini değiştirmediği sürece Allah o topluma verdiği nimeti azap ile değiştirmez (Enfal 53)“
A’raf Süresi 40. Ayet Kafir Olarak Ölenler Cennete Girecek mi?
A’raf Süresi 40. Ayet Tefsiri: Ayetlerimizi yalanlayan ve kibirlenip onlara boyun eğmeyenler için göğün kapıları açılmayacak; deve iğnenin deliğinden geçmediği sürece onlar da cennete giremeyeceklerdir! Suçluları işte böyle cezalandırırız.
A’raf Süresi 40. Ayet Tefsiri: Buna göre, Allah’ın emir ve yasaklarına boyun eğmeyip ayetlerini yalanlayanlar, tövbe etmeden ölürlerse, onların ahiretteki yerleri ebedi kalmak üzere cehennemdir.
“Onlar, cennete hiç girmeyecekler mi?” sorusuna, “Eğer deve, deve olarak iğnenin deliğinden geçerse, onlar da cennete girerler” şeklinde cevap verilmiştir.
Bu ifade, bir şeyin muhal olduğunu belirtmek için kullandığımız: “Balık ağaca çıktığı zaman…” deyiminin bir benzeridir. Bu da kafir olarak ölenlerin, cennete asla girmeyeceklerini gösterir.
Kaynak: M. Zeki Duman / Beyanu’l-Hak / C: 1 / bkz: 319-320