DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Gök Gürültülü
22°C
İstanbul
22°C
Gök Gürültülü
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
26 Ocak 2021 08:52
1.882

Allah’a Teslimiyet

Kalpteki korkuyu Allah’a teslimiyet ortadan kaldırır. Çünkü Allah’a teslim olup O’na boyun eğen ve Allah’ın takdir ettiği şeylerin mutlaka başına geleceğini, takdir etmediği şeylerin de asla başına gelmeyeceğini bilen kimsenin kalbinde zerre kadar mahlukat korkusu olmaz. Nefsine bir kötülük gelmesinden endişe eden kimse, onu gerçek sahibine teslim eder. Ve bilir ki, başına gelen şeyler ancak Allah’ın takdiridir. Allah’ın takdir ettiği şey de mutlaka başına gelecektir. O halde Allah dışındaki mahlukattan korkmanın hiçbir anlamı yoktur.

Allah’a teslimiyetin gizli bir faydası daha vardır:  Kul nefsini Allah’a teslim edince onu rahata kavuşturmuş ve Allah’ın koruması altına sokmuş olur. Artık hiçbir zalimin, düşmanın veya zorbanın eli ona ulaşamaz.

İnsanları önemseme duygusunu kalpten silen, hakikati müşahededir. Hakikati müşahede; herşeyin Allah’tan geldiğini, Allah’la kaim olduğunu ve Allah’ın güç ve otoritesi altında bulunduğunu bilmektir. Hiçbir şeyin Allah’ın güç ve kuvveti olmadan hareket edemeyeceğini, O’nun izni ve dilemesi olmadan ne fayda ne de zarar verebileceğini anlamaktır. Böyle bir müşahededen sonra mahlukatı önemsemenin ne anlamı var.

Kaynak: İbn Kayyım El-Cevziyye / Medaricu’s Salikin – Kur’ani Tasavvufun Esasları – / bkz 509

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.