Soru: Akaidin konusu nedir?
Cevap: Akaidin konusu iman esaslarıdır. Yani akaid;
Cevap: Akaidin gayesi, Allah’ın varlığını, birliğini kalplere yerleştirmek ve insanları tevhid inancı etrafında birleştirmektir. Böylece akaid, insanı inançsızlıktan ve hurafelerden kurtararak manevi yönden güçlü olmasını sağladığı gibi dünya ve ahirette mutlu olmasına da vesile olur.
Soru: Akaidin konumu nedir?
Cevap: Akaidin diğer İslami ilimler arasında önemli bir yeri vardır. Zira akaid ve inanç olmaksızın amelin önemi olmadığı gibi diğer İslami ilimlerin de değeri yoktur.
Akaid, fıkıh ve tasavvuftan da önce gelir. Fıkıh ve tasavvuf birer dal kabul edilirse akaid de asıl, kök olarak kabul edilir.
Kısaca, akaid diğer İslami ilimlerin temeli sayılır. Temelsiz bina düşünülmediği gibi akaidsiz İslami ilimler de düşünülemez.
Cevap: Akaid, yukarıda zikredilen gayesine ulaşmak için metot olarak Kur’an-ı Kerim ve hadisi şeriflere başvurur, bunlardan aldığı iman esaslarını akıl ve mantığa uygun bir şekilde işleyerek ortaya koyar. Diğer bir ifadeyle akaid metot olarak nakli esas alır, fakat aklı da ihmal etmez. İman esaslarını açıklarken hem nakli, hem de akli deliller kullanır.