Soru: Adet kanaması nedir?
Cevap: Hayız, bir hastalık veya lohusalık durumu olmaksızın her ay belirli bir süre kadının rahminden akan kana denir. Hayız, genellikle dokuz-on beş yaşlarında başlar, yaklaşık elli-elli beş yaşlarına kadar devam eder. (Şafi mezhebine göre kadının adetten kesilmesi için belli bir süre yoktur. Bazen hayat boyu hayız kanı devam edebilir. Ancak genellikle kadın altmış iki yaşında adetten kesilir)
Hayız kanını gören kız, erginlik çağına girmiş olur. Adet kanamasının en az müddeti üç gün, en çok müddeti on gündür. (Şafi mezhebine göre kanamanın en az süresi bir gün bir gece, en çok süresi on beş gündür) üç günden az, on günden fazla gelen kan hayız kanı olmayıp istihaze kanıdır. Bu iki zaman arasında görülecek kanlar hayız kanı sayılır. Kanın bu zaman içinde devamlı akması gerekmez, ara sıra kesilebilir.
Örneğin;
Temizlik süresinin en uzunu hakkında belli bir sınır yoktur. Bu temizlik bazen yıllarca sürebilir.
Bazı kadınların adet günleri düzenlidir. Örneğin; Her ay beş veya altı gün adet görürler. Bu adet hali bir defa ile belirli hale gelebilir. Şöyle ki:
Yeni adet görmeye başlayan bir kız, ilk defa altı gün kan görse bundan sonra yirmi dört gün de temiz olsa, bu şekilde adeti belirli hale gelmiş olur. Böyle bir kadın rahatsızlığı nedeniyle ayrıca özür görmeye başlasa adeti ve temizlik günleri her ay bu şekilde hesap edilir.
Bazı kadınların da adetleri değişik olur. Örneğin, bir ay beş gün, diğer ay da altı gün adet görebilir. Bu durumda ihtiyatlı olanla amel etmek gerekir.
Böyle bir kadın, altıncı gün olunca yıkanır, namazlarını kılar ve Ramazan-ı Şerife rastlamışsa orucunu tutar. Çünkü bu altıncı gündeki kanın özür kanı olması akla gelir. Fakat bu altıncı gün çıkmadıkça cinsel ilişkide bulunamaz. Çünkü bu altıncı gündeki kanın hayız kanı olması da muhtemeldir.
Aybaşı süresinin değişmiş sayılması için en az iki defa başka bir süre de cereyan etmiş olması gerekir. Örneğin, her ay beş gün adet gören bir kadın, sonra iki kez dört gün veya iki kez altı gün kan görse onun adeti beş günden dört güne veya altı güne geçmiş olur.