17 ▬ Dininiz dört şey yüzünden gider;
18 ▬ Yazık sana !
Utanmadan Allah’ı bırakıp başkalarından istiyorsun. Halbuki Allah sana onlardan daha yakındır. Gizli bir hazinen varken sen insanlardan ihtiyaç duymadığın şeyleri istiyorsun. En ufak şeylerde bile fakirlerin safına giriveriyorsun. Öldüğün zaman rezil olacaksın ve gizli-saklı bütün malların ortaya çıkacak ve lanet seni her yanından saracak. Akıllı olsan Allah’ın karşısına küçücük bir imanla çıkmak için gayret ederdin, salih kimselerle birlikte olur, onların sözlerine ve fiillerine saygıda kusur etmezdin. İnancın dal budak sarıp yakinin olgunlaşınca da Allah seni kendine seçer, edebini, kalbinden gelecek emir ve yasakları üstlenirdi.
19 ▬ A gösteriş putuna tapan!
Sen ne dünyada ne de ahirette Allah’a yakın olmanın kokusunu bile duymayacaksın.
20 ▬ Ey insanları Allah’a eş tutup kalbini onlara çeviren! Onlardan yüz çevir, çünkü onlardan sana ne yarar ne de zarar gelir, ne bir şey verebilirler ne de nasibinde olanı engelleyebilirler. Şirk kalbinden bir an olsun ayrılmazken tevhit davası gütme. Bu davadan hiçbir şey elde edemezsin.
21 ▬ Yazık sana! Dünya elde ya da cepte olabilir. Güzel bir düşünceye bağlı olarak dünya malı toplanabilir. Fakat dünya sevgisi kalbe girmemelidir. Kalbin kapısında durulabilir ama kapıdan içeri alınması olmaz
22 ▬ A Cahil !
Bilgisizliğinden şunu anla ki sen öğrenmeyi bıraktın ve başkalarına öğretmekle oyalandın. Boş yere yorulma. Senden hiçbir şey olmaz ve kimse senin elinde kurtuluş bulmaz. Çünkü nefsine öğreticilik yapamayan bir kimse, nasıl başkalarına öğretici olabilir?.
23 ▬ Allah sizi, size muhtaç olduğu için değil rahmet ettiği için sever. O seni kendisi için değil, senin iyiliğin için sever. Senin Ona kulluk etmeni, senin menfaatin için ister. Senin yapman gereken şey, seni kendisi için sevenden yüz çevirip, seni senin için sevene yönelmek ve Onunla meşgul olmaktır.
24 ▬ Bilgisiz insanın yaptığı kulluk hiçbir şeye karşılık gelmez. O,bütünüyle bir bozukluk ve karanlık içindedir. Bilgi de ancak amel edildiği zaman fayda verir.Amel bile ihlas ve samimiyet olmadan bir sonuç vermez. İhlassızca yapılan amellerin bir yararı olmaz ve bunlar yapan kimseden kabul edilmez. Bilip de uygulamadığın zaman bu bilgin senin aleyhine bir delil olur. Peygamberimiz (s.a.v): Bilgisiz kimse bir kere, bilen kimse ise yedi kere azap görür’ buyurmuştur. Bilgisiz ‘neden öğrenmedin’ diye azap görürken, bilen kimse ‘bildiğini neden uygulamadın’ diye azap görecektir.
Abdülkadir Geylani Hz İbretli Sözler