DOLAR
27,2902
EURO
28,8449
ALTIN
1.665,86
BIST
8.242,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Gök Gürültülü
23°C
İstanbul
23°C
Gök Gürültülü
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C

Abdülkadir Geylani Sözler Nasihatleri-02

17 Ocak 2021 01:58
740
Abdülkadir Geylani Sözler Nasihatleri-02

9 ▬ A düşünceli adam! Bakıyorum da insanları pek memnun ediyor, Hakk’ı kızdırıyorsun. Dünyayı imar ediyor, ama ahiretini harabeye çeviriyorsun. Pek yakında yakayı ele vereceksin. Yakalaması çok çetin ve çok acı verici olan Yüce Zat seni de yakalayacak. Yakalayıp elindeki yetki belgeni yırtıp atacak. Sana hastalık, zillet ve fakirlik verecek, sıkıntıları ve kaygıları başına musallat edecek, seni insanların eline ve diline düşürecek. Bütün yarattıklarını senin üstüne salacak.

10 ▬ Vay sana! Aceleci olma. Acele eden yanlış yapar ya da yanlıştan döner. Aheste davranan doğru yapar ya da hiç değilse doğruya yaklaşır. Acele şeytandan, ahestelik Rahmandandır. Seni aceleye sevk eden en önemli şey dünya malını toplamaya çok istekli oluşundur.

Kanaat sahibi ol; çünkü kanaat tükenmek bilmeyen bir hazinedir.

11 ▬ Senin için ayrılmamış ve asla eline geçmeyecek olan şeyleri ne diye elde etmeye uğraşırsın! Nefsine gem vur, Allah’tan razı ol ve başkalarıyla ilişkini kes. Allah’ı layıkıyla tanıyıncaya kadar buna devam et.

Çünkü Allah’ı tanıdığın vakit hiçbir şeye ihtiyacın kalmaz, kalbin O’na güvenir, sırrın durulur ve Rabbin seni bilir. Neticede beden gözün dünyayı, kalp gözün ahireti, sır gözün de Hakk’ın dışında her şeyi değersiz görmeye başlar. Allah dışındaki hiçbir şeyi artık gözünde büyütmezsin. İşte o zaman yaratılanlar nezdinde değerli olursun.

12 ▬ Yakınlık itaat etmekle, uzaklık ta karşı gelmekle olur. Çünkü kötülük yapan soğukluk, yalnızlık hisseder. İyilik dine uymakla, kötülük de dinin emirlerine karşı gelmekledir. Her halinde dini kendine yoldan edinmeyen kimse, diğerleriyle birlikte yok olup gider. Ve bizde devamda diyoruz ki buna göre: Herkes işlediği amel ve eylemlere göre Allah’a yakınlığına ve uzaklığını değerlendirsin.

13 ▬ Kaderi geri çevirmek, değiştirmek, silmek ve ona karşı gelmek mümkün olmadığına göre, Allah’ın dilediğinden başka bir şey dileme. Madem ki sana sadece Onun diledikleri gelecek, o halde sen hiç bir şey isteme. Allah bir şeyi dilemediği zaman o şey gerçekleşmez. O halde sen nefsini ve kalbini o işi yapmak için yorma.

Her işi Rabbine bırak, rahmetinin eteğine tövbe elinle yapış. Böyle devam edersen dünya, kalp ve beden gözünden kaybolur.

14 ▬ Sıkıntılarının, arzularının, zevklerinin bırakılması kolay olur. Onun ısırıklarından ve sokmalarından rahatsız olmazsın. Nefsin sıkıntıların verdiği acıya sabreder. Firavun’un karısı Asiye (r.a) gibi,

Hani Firavun onun Allah’a inandığını kesin öğrenince ellerine ve ayaklarına demir kazıklar çaktırmıştı ve kırbaçlarla ona işkence etmeye başlamıştı da Asiye başını göğe kaldırmış, cennet kapılarının açık olduğunu ve meleklerin orada bir ev yapmakta olduğunu görmüştü.

Ölüm meleği ruhunu almak için geldi ve ona ‘Bu ev senindir’ dedi. Bunun üzerine Asiye güldü ve işkencenin acısı ondan çekip gitti. Bunun üzerine ‘Ey Rabbim ! Benim için cennette bir ev yap (Tahrim’11)’ dedi. İşte sende böyle olursun. Çünkü kalp ve yakin gözünle oradakilere bakarsın ve buradaki sıkıntı ve dertlere sabredersin, kendi güç ve kuvvetinden sıyrılırsın.

15 ▬ Sen ey bilen fakat uygulamayı bir yana bırakıp sırf bilginin kendisiyle uğraşan! Ben bilgiliyim, alimim demenin sana ne yararı var ki? Sen yalan söylüyorsun. Kendinin yapmadığı bir işi başkasına buyurmaya, kendi adına nasıl hoşnut olabiliyorsun? Allah (c.c) “Neden yapmadığınız şeyleri söylersiniz (Saf 2)” buyuruyor.

16 ▬ Cin şeytanları ancak insan şeytanlarının yardımıyla seni yenebilir. İnsan şeytanları nefis ve kötü arkadaşlardır.

Abdülkadir Geylani Hz İbretli Sözler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.