Sabah Namazının Vakti ve Fazileti
Sabah Namazının Vakti: İkinci fecrin doğuşu ile başlar, güneşin doğmasından önceye kadar devam eder. (İkinci fecr, sabaha karşı doğudan yayılmaya başlayan beyaz bir ışıktır). İkinci fecirle, sabah namazının vakti girmiş olur. Buna ‘Fecr-i Sadık’ da denir. Güneşin doğuşundan sonra kılınansa farz niyeti ile değil kaza niyetiyle kılınır.
Sabah Namazının Fazileti: Hz Peygamber (s.a.v)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: ‘Kim sabah namazını kılarsa Allah’ın korumasında olur. Allah Teala koruması karşılığında sizden birini hesaba çekecek olmasın. Eğer böyle olursa onu hemen yakalar ve yüzü koyun cehenneme atar’
Öğle Namazının Vakti: Güneşin zevalinden (semanın ortasından batıya doğru meylinden) başlar. İstiva halinde bulunan gölgeden başka her şeyin gölgesi kendisinin bir veya iki katı oluncaya kadar devam eder. İkinci görüş,
İmameynin (Ebu Yusuf’la, Muhammed’in) görüşü olup Tahavi’nin de seçtiği hükümdür. (İmam-ı Azam’dan da rivayet edilmiştir)
Öğle Namazının Fazileti: Evet öğle vakti, günlük işlerin kemale erdiği ve Allah’ın nimetlerinin doruğa ulaştığı anı hatırlatır. İnsan, o vakitte günlük işlerin sıkıntısından adeta boğulacak hale gelir.
Bu hengamda o, bit taraftan bütün bu sıkıntıları atıp kurtulmak, diğer taraftan da günün o saatine kadar Rabbin başından aşağıya yağdırdığı nimetlere karşı şükürde bulunmak maksadıyla mescide koşar ve dünya işlerinden muvakkaten sıyrılarak bir nefes alma fırsatı bulur.
İkindi Namazının Vakti: Her şeyin gölgesinin (kendisinin) bir veya iki katı olduğu (öğle vaktinin çıktığı) andan başlayarak Güneş batıncaya kadar devam eder.
İkindi Namazının Fazileti: Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın (Bakara Süresi’238) “. Fadala el-Leysi’den şöyle nakledilmiştir:
‘Hz Paygamber (s.a.v)’in yanına gidip Müslüman oldum. Allah Resulü (s.a.v) vakitleri ile birlikte beş vakit namazı öğreninceye kadar bana dini bilgiler öğretti. Ben bu vakitler benim meşgul olduğum saatler. Bana hepsini kılabileceğim başka vakitler emret dedim.
Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v) Eğer bir iş ile meşgul olursan asla iki asırdan meşgul olma buyurdu. Ben iki asır nedir ? diye sordum. Hz Peygamber (s.a.v) cevap olarak şöyle buyurdu: Sabah namazı ile ikindi namazı.
Akşam Namazının Vakti: Güneşin batmasından kırmızı şafak kayboluncaya kadar devam eder. Fetva verilen hüküm de budur. Şafak: Göğün batı kenarında görülen kırmızılıktır. İmam-ı Hanefi’ye göre.
Akşam Namazının Fazileti: Müminlerin annesi Hz Aişe; Hz Peygamber (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
Allah katında namazların en faziletlisi akşam namazıdır. Kim akşam namazından sonra iki rekat sünnet kılarsa, Allah Teala o kimse için cennette sabah akşam ziyaret ettiği bir ev yapar.
Yatsı Namazının Vakti: Kırmızı veya beyaz şafağın kaybolduğu andan fecr-i sadık’ın doğuşuna kadar devam eder. Vitir namazı hiç bir vakit yatsı namazından önce kılınmaz. Zira tertibe riayet etmek, aralarındaki sırayı takip etmek lazımdır.
Yatsı Namazının Fazileti: Hz Osman’dan nakledildiğine göre Hz Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, sanki gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise sanki bütün geceyi ibadetle geçirmiş olur.
Vitir Namazının Fazileti: Ebu’l-Velid el-Adevi şöyle demiştir: Bir gün Hz Peygamber (s.a.v) yanımıza geldi ve şöyle buyurdu:
Allah Teala farz namazlarına ilave olarak size bir namaz daha verdi. Bu namaz sizin için kızıl tüylü develerden daha hayırlıdır. Bu vitir namazıdır. Allah Teala sizin için onun vaktini yatsı ile fecrin doğuşu arasında belirlemiştir.
Kaynaklar
Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslümanın Yol Haritası / bkz: 317
Esad Muhammed Said es-Sağirci / Delilleriyle Hanefi Fıkhı / bkz: 143-144
Şürünbilali Ve Ebu’l Zeyd El-Şibli / El-Miftah Şerh-i Nüru’l-İzah / bkz: 41-42